Fealove fasade na objektima u Beču, Londonu, Frankfurtu

Oko sto arhitekata iz BiH i RH bilo je oduševljeno prezentacijama na stručnom predavanju za arhitekte, što su ga u konferencijskoj dvorani širokobriješkog FEAL-a organizirali Udruga arhitekata RH i arhitektonskih kuća iz BiH. Posebno su oduševljeni projektima FEAL-a na najprestižnijim objektima u Europi i mogućnostima ove ugledne tvornice aluminijskih proizvoda.

Najsuvremeniji trendovi

Heinz Pfeferkon, arhitekt GBD Laboratorija iz Austrije, i Tilmann E. Kuhn s Instituta za sisteme i Instituta za solamu energiju Fraunhofer u građevinskim sistemima u Freiburg-u, upoznali su nazočne arhitekte o najsuvremenijim trendovima vezanima uz aluminijske fasade.

 

Zoran Stevanović, direktor tvrtke FEAL Austria GMBH, prezentirao je nazočnim arhitektima projekte ove kompanije. Stevanović, stručnjak koji je radio i za austrijski Straback, oduševio je prezentacijom projekta dvostruke fasade na zračnoj luci u Beču, na kojo je FEAL radio od projekta do zahtjevne akustike. Objasnio im je svu složenost rada fasade na objektima zračnih luka, a posebno je zahtjevno postići odgovarajuću akustiku. Upoznao je arhitekte o projektima koje je FEAL radio od početka do kraja i pri tom dodao kako Beč zbog sigurnosti preferira laminirana stakla. Dvostruka fasada ima veliku prednost kad je akustika u pitanju, a posebno kad se radi o zaštiti od terorističkih napada. FEAL je dizajnirao fasadu na zgradi Europske centralne banke u Frankfurtu, visoke 300 metara, na što su u ovoj uglednoj kompaniji posebno ponosni. Arhitekti su mogli vidjeti presjek dvostruke fasade na toj zgradi, što joj daje veću sigurnost u slučaju terorističkog napada.

 

Stevanović je prezentirao načine kako se postižu uštede električne energije, načine na koji se različitim faktorima na pojedinim dijelovima fasade postiže to da vanjsko svjetlo što više ulazi u zgrade. Arhitekti su se mogli upoznati i s načinom kako se na'visokim zgradama može iskoristiti topli zrak koji ide gore, a da u isto vrijeme loš zrak izlazi iz zgrade. Neki arhitekti zahtijevaju oble staklene oblike, što FEAL uspješno rješava. Među zahtjevnim fasadama u izvedbi FEAL-a su fasada na sveučilištu u Louxemborgu, Modern Tate Galery u Londonu, poslovne zgrade u Stock-holmu, Stuttgartu, Zueri-chu, laboratorij u Ženevi, objekti u Duesseldorfu, Beču, Teheranu...

 


Razgledanje pogona

Arhitekti su za svoga dvodnevnog boravka razgledali proizvodne pogone Feala i bili više nego oduševljeni mogućnostima ove ugledne kompanije, razgledali Mostar, posjetili Franjevačku galeriju u Širokom Brijegu i lijepo se družili na poslovnoj večeri i ručku u FE AL-u. Ponijeli su sa sobom nova saznanja o najnovijim arhitektonskim i graditeljskim trendovima.